www.iiiWe.com » تخریب یک اثر تاریخی دوران قاجاریه در ابرکوه

 صفحه شخصی حسن ابراهیمی   
 
نام و نام خانوادگی: حسن ابراهیمی
استان: مازندران - شهرستان: بابلسر
رشته: کارشناسی معماری
شغل:  دانشجو
شماره نظام مهندسی:  ندارمه
تاریخ عضویت:  1390/03/27
 روزنوشت ها    
 

 تخریب یک اثر تاریخی دوران قاجاریه در ابرکوه بخش عمومی

13

مسئولان، نارضایتی مردم را علت تخریب خانه «شمس» عنوان می کنند


تخریب یک اثر تاریخی دوران قاجاریه در ابرکوه



 




خانه تاریخی شمس که در بخش بهمن از توابع شهرستان ابرکوه یزد قرار دارد


فرهنگ و تاریخ > میراث‌ایران - یزد - محمد خادمی:
خانه تاریخی «شمس» در روستای اسفندآباد در نزدیکی ابرکوه یزد چند روز پیش به دستور بخشدار این منطقه توسط لودر با خاک یکسان شد. خانه شمس متعلق به «حاج میرزا حسن شمس» از بزرگان روستای اسفندآباد بود.

این بنای خشتی جزو ساختمان‌های تقریبا اعیانی در روستای اسفندآباد محسوب می‌شد و مالک شخصی داشت. قدمت خانه تاریخی شمس به دوران قاجاریه می‌رسید و در ساخت بنایش ویژگی‌های معماری قاجاری دیده می‌شد. خانه شمس 3سال پیش در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۶۳۵۶ به‌‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده بود اما ثبت‌ملی این بنای تاریخی نیز به فریاد آن نرسید.
به‌همین خاطر خبرنگار همشهری، به سراغ حجت محمدی، بخشدار بهمن رفت تا علل تخریب این بنا را جویا شود. حجت محمدی گفت: رسانه‌ها نباید در این‌باره مانور دهند. وی اضافه کرد: توصیه می‌کنم این موضوع رسانه‌ای نشود.
محمود شمس، دهیار روستای اسفندآباد نیز در این باره گفت: صاحب ملک در جریان تخریب بوده است و همچنین شعبه تامین استان نیز اجازه این تخریب را صادر کرده بود. وی افزود: 95درصد ساکنان این روستا با تخریب این بنا موافق بودند زیرا در مسیر عبور و مرور شهروندان این روستا قرار داشت.
علاوه بر این، معاون میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد نیز در این‌باره گفت:‌ این اداره‌کل در حال پیگیری تخریب خانه تاریخی شمس در روستای اسفندآباد شهرستان ابرکوه و عاملان این تخریب است که بدون اطلاع مالک و توسط مردم بومی این روستا انجام شده است. نیکزاد افزود: اگر مشخص شود که برخی افراد مانند بخشدار روستا، این خانه را تخریب کرده‌اند، قطعا براساس قانون، این قضیه پیگیری می‌شود.
وی در پاسخ به این سؤال که این بنا شاید مشکلاتی را برای ساکنان روستای اسفندآباد به‌وجود می‌آورده است، گفت: هرکاری که در بنای تاریخی بخواهد انجام شود باید به سازمان میراث فرهنگی اطلاع داده شود و دلیل نمی‌شود که بدون مراحل قانونی، یک اثر تاریخی تخریب شود. نیکزاد در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه بخشدار اجازه تخریب این بنا را صادر کرده است، پاسخ داد: براساس قانون هر شخص حقوقی و حقیقی که اقدام به تخریب آثار ملی کند، برابر قانون با وی برخورد می‌شود.او با اشاره به انجام یکسری پیگیری‌های اولیه درباره‌ عاملان تخریب این خانه‌ تاریخی مانند فرستادن نامه به معاونت میراث فرهنگی کشور و اعلام این قضیه، یادآور شد: احتمالا مردم به دلیل اطلاع نداشتن از ثبتی بودن این بنا دست به تخریب آن زده باشند چون پس از ثبت یک‌بنای تاریخی، فقط به مالک آن بنا و مسئولان دولتی اطلاع داده می‌شود.
نیکزاد با اشاره به قدمت خانه تاریخی شمس که به دوره پهلوی اول برمی‌گردد، بیان کرد: این خانه که نیمی از حیاط آن تا پیش از سال 1387 تخریب شده بود، در 27 اسفندماه 1387 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. نیکزاد با اشاره به قرار داشتن این خانه‌ تاریخی در 10متری حسینیه‌ روستای اسفندآباد و نارضایتی مردم این روستا از موقعیت جغرافیایی این خانه، گفت: مردم روستای اسفندآباد بخش بهمن طی چند سال پیش نارضایتی خود را از موقعیت جغرافیایی این خانه به‌دلیل اینکه از توسعه حسینیه جلوگیری می‌کرد و اجازه نمی‌داد که طرح هادی در این روستا اجرا شود، بارها اعلام کرده بودند. معاون میراث فرهنگی استان یزد، گفت: فرمانداری استان یزد و شهرستان ابرکوه از موقعیت جغرافیایی این خانه اظهار نارضایتی کرده و گفته بودند، این خانه مزاحمت ایجاد کرده و سبب جلوگیری از پیشرفت روستا شده است. حتی آنها معتقد بودند، دسته‌های عزاداری در ایام محرم به‌دلیل قرار گرفتن این خانه نمی‌توانند مسیر مناسبی را طی کنند.
وی اضافه کرد:‌ تخریب‌کنندگان خانه شمس، تخریب این خانه را به ما اطلاع ندادند. اداره میراث فرهنگی شهرستان ابرکوه نیز بعد از تخریب خانه، از این موضوع مطلع شد. سپس یگان حفاظت ابرکوه با نامه‌ای برای متوقف کردن این عملیات وارد کار شد ولی متأسفانه تخریب به‌طور کامل اتفاق افتاده بود.
این در حالی است که بهرام رضایی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد درخصوص تخریب خانه شمس به باشگاه خبرنگاران گفت: سازمان میراث فرهنگی استان یزد هم بعد از دستور شورای تأمین استان نمی‌توانست از تخریب این خانه جلوگیری کند زیرا انجام این حکم ضرورت داشت.گفتنی است شهر ابرکوه و روستاهای همجوار آن از جمله اسفندآباد در گذشته بر سر راه ابریشم قرار داشته‌اند. بررسی خانه‌های قدیمی روستای اسفندآباد نشان می‌دهد که آنها از نظر موقعیت مکانی در جهت قبله قرار دارند.


زمان انتشار: شنبه 28 آبان 1390
منبع : http://hamshahrionline.ir/news-151442.aspx

پنجشنبه 22 دی 1390 ساعت 11:57  
 نظرات    
 
بهنام مکسایی 14:11 پنجشنبه 22 دی 1390
1
 بهنام مکسایی
سلام اینوباید مسعولان محترم بدونن!!!!!!!!خیلی متاسفم برای .................
شادین امانی 15:35 پنجشنبه 22 دی 1390
1
 شادین امانی
:(
مطلب کیانی زاد 23:00 پنجشنبه 22 دی 1390
0
 مطلب کیانی زاد
??????????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!!!????????????!!!!!!!!!!!???????????!!!!!!!!!??????????!!!!!!!!!!????????????!!!!!!!!!!??????!!?!?!?!??!?!??!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?.........
مائده علیشاهی 01:28 آدینه 23 دی 1390
1
 مائده علیشاهی
آخه چراااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
شهره هوشمندراد 11:00 آدینه 23 دی 1390
1
 شهره هوشمندراد
با دست خودمون هویتمون رو نابود می کنیم. اشکالی داره؟!!!!!!!!!
حسن ابراهیمی 17:18 آدینه 23 دی 1390
0
 حسن  ابراهیمی
سلام به دوستان عزیز

جناب مکسایی عزیز , مسئولان که از قبل میدونستند , متن روزنوشت حاصل گفته های همین مسئولان هستش , فقط منو شما نمیدونستیم و به گفته ی بخشدار بهمن : رسانه‌ها نباید در این‌باره مانور دهند. وی اضافه کرد: توصیه می‌کنم این موضوع رسانه‌ای نشود.

بله , بدین گونه است که یکی دیگر از آثار تاریخی این آب و خاک به تاریخ می پیوندد.

حالا این قبیل آثار از آثار خوش شانسی هستند که مورد توجه قرار میگیرند و رسانه ای می شوند , اون آثاری که در خیلی از جاها بدون هیچ توجه ای تخریب می شوند , اونها چی ؟

یکی شون رو من ازش میخوام بگم , خانه ای بود در یکی از روستاهای شهر خودمون , من این روستا را برای تحقیق درس روستا دوره کاردانی در بهار همین امسال انتخاب کرده بودم , وقتی سراغ آثار قدیمی این روستا را از جناب دهیار گرفتم , بهم گفت : دیر رسیدی , گفتم چطور مگه ؟ گفت : اگر دو سال پیش می اومدی اینجا خونه ای بود که حداقل 110 سال قدمت تاریخی داشت و تنها اثر تاریخی این روستا بود.

دقت بفرمائید , روستاهای مازندران سابقه تاریخی زیادی دارند و بناهای تاریخی زیادی میشه در روستاهای دور افتاده و سایر روستاها پیدا کرد , حالا جدای این قضیه برگردیم به روستای مورد نظر خودمون ,

توجه کنید یک روستا که فقط و فقط یک خونه ی قدیمی در اون بود , چه رفتاری با این خونه میکنند !!!

یعنی اینقدر این خونه برای این روستا بودنش غیرقابل تحمل بود که تخریبش می کنند !!!

چرا دهیاری ها که متولی و مسئول روستاها هستند از تخریب خانه های قدیمی جلوگیری نمی کنند !!!

چرا سازمان میراث فرهنگی هیئت هایی را برای سرکشی و شناسایی و پیدا کردن آثار قدیمی در روستاها اعزام نمیکنه !!!

حمام ها و تکایا و مساجد در روستاها , می تونند از آثار قدیمی هر روستایی باشند , وقتی روستائیان در خانه های خود حمام ساختند و حمام روستا از رونق و کسب و کار افتاد , باید تخریبش کنند !!!

آیا نمی توان حمام ها را تبدیل به موزه کرد و استفاده های دیگری از آن نمود ؟

همین خانه شمس که تخریب شد , و به دلیل سر راه بودن و ایجاد مزاحمت برای اهالی اگر تخریب شد , چرا ما نباید امکاناتی را فراهم بیاوریم که نظیر این آثار را بتوانیم جابجا کنیم و محل جدیدی برای آن در نظر بگیریم , بدون اینکه باعث تخریب بنا شویم , هم بنا را حفظ کنیم و هم مزاحمت بنا برای اهالی را برطرف کنیم.

و یا مسیرهای جدیدی ایجاد کنیم و یا با عقب نشینی کردن دیوار منازل همجوار , مسیرهای عبور و مرور را عریض تر کنیم و بار مزاحمت این آثار تاریخی را کمتر کنیم , در هر صورت فکر میکنم راه حل هایی برای حفظ آثار تاریخی از این جهت وجود داشته باشه و عمل تخریب تنها راه حل ممکن برای رسیدن به مقصود نباشه.

باتشکر از حسن توجه شما دوستان گرامی برای بقا و ماندگاری آثار تاریخی در جای جای این مرز و بوم عزیزمان
م افتخاری 21:18 آدینه 23 دی 1390
1
 م افتخاری
هردم از این باغ بری میرسد
تازه تراز تازه بری میرسد
بهنام مکسایی 12:44 شنبه 24 دی 1390
0
 بهنام مکسایی
وقتی چیزی از مردم پنهان بمونه سرنوشت.یعنی ضرر به مردم) اون از ارگ بم این از این وای به حال بقیه......................................
بهنام مکسایی 12:47 شنبه 24 دی 1390
0
 بهنام مکسایی
نه خانوم هوشمندراد چه اشکالی داره مگه ما مثل اون بنده خداها کجایی ها بودن که زیر آب موزه راه انداخته بودن.مگه ما مثل اوناییم بقول حاج آقا دانشمند 2*2*=6کی به کی.......................................................
بهزاد اکابری 18:03 شنبه 24 دی 1390
0
 بهزاد اکابری
خوب! احتمالاً الان مردم و اعضا و جوارح روستا همگی خوشحال هستن که یکی از آثار دوره .... پاک سازی شده و خیر و برکت به روستا سرازیر میشه. خوشحالن دیگه! چرا ما ناراحت باشیم؟ این آثار که هویت ما نیستن!!!!!! یه مشت گل و خاکن که مسیر رشد و ترقی و اجرای طرح هادی روستا را گرفتند. علاوه بر زار زدن به حال خودمون، امیدوارم اون خبرنگار همشهری، دو سه سال دیگه از پیشرفت هائی که قطعا!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! پس از تخریب این عامل مزاحمت و اجرای طرح هادی!!!!!!!! در این روستای فرهمند و خوشحال بوقوع خواهد پیوست گزارشات کاملی تهیه بکنه، تا چشم ما کور شه که نمیتونستیم پیشرفت این روستا را ببینیم.
سایه ذاکری 21:06 شنبه 24 دی 1390
0
 سایه ذاکری
یاد شخصی توی یه شهر کوچیک افتادم که وقتی از میراث فرهنگی رفته بودن اونجا در جواب این سوال که پرسیده بودن: " شهر شما آثار باستانی داره؟" گفته بود " نه. ولی دارن میسازن"
این بنده خدا از روی سادگیش اون حرفو زده بود ولی الان میبینم تو عالم سادگیش بیراه هم نگفته. این آثار باستانی فایده ندارن، سلیقه ما رو راضی نمیکنن. خراب میکنیم از نو میسازیم
چه اشکالی داره؟ خیلی هم خوبه
:-(
حسن ابراهیمی 22:06 شنبه 24 دی 1390
0
 حسن  ابراهیمی
جناب مهندس اکابری عزیز , سلام عرض می کنم خدمت شما

مطمئنا کسی نیست که با رشد و پیشرفت هر نقطه ای از ایران عزیزمون مخالفتی داشته باشه , خصوصا از پیشرفت روستاهایی که در مناطق محروم هستند و باید توجه خاصی به اینگونه نقاط داشت ,

اما هر مشکلی برای خودش راه حلی داره و میشه با کمی فکر راه حل های مربوطه را پیدا کرد و مشکلات سر راه را برطرف نمود , عمل تخریب آخرین راه حل هستش در صورتیکه واقعا نشه هیچ راه حل دیگه ای پیدا کرد.

این تخریب شامل حال یک ساختمان معمولی نبود که مهم نباشه , بحث سر حفظ و نگهداری آثار تاریخی هست و این خانه متاسفانه تخریب شده هم جزوی از همین آثار بود و حتی بعنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده بود , اگر همین بی توجهی ها ادامه داشته باشه , باز هم باید شاهد تکرار چنین رخ دادهایی باشیم , چرا که شاید در یک نقطه دیگر هم نظیر چنین خانه ای باشه که اهالی با استناد بر تخریب خانه شمس در ابرکوه قصد تخریب آن بنا را هم داشته باشند , اونها ممکنه بگن وقتی در ابرکوه خانه ی شمس را به این دلایل خراب کردند , چرا ما نکنیم , در اینصورت باید پشت سر هم شاهد تخریب بناهای تاریخی باشیم که یکی پس از دیگری فرو می ریزند.

از آنجایی که روستاها و شهرهای ما در گذشته شکل گرفتند و بر اساس جمعیت و شرایط زندگی در روزگاران قدیم بوده و تمامی ساختار های مربوط به شریان های اصلی و فرعی و معابر آنها منطبق با آن دوران می باشد , از اینروست که امروزه با زیاد شدن تعداد جمعیت و آمدن خودروهای مختلف و فراوانی آنها دیگر ساختار گذشته معابر و خیابانها جوابگوی نیازهای امروزی ما نیست , و این مشکل تنها برای اهالی شریف و محترم روستای اسفندآباد شهرستان ابرکوه نیست , بلکه همه ی ما با این مشکل به نوعی در ارتباط هستیم و معمولا در چنین شرایطی برای عریض کردن معابر از طرف شهرداریها مقداری عقب نشینی برای منازلی که در راستای خیابان ها هستند , از دو سمت در نظر گرفته میشود , هم خیابانها عریض تر میشوند و هم منازل سرجای خود باقی می مانند.

مهندس جان , شما به یه مشت گل و خاک اشاره فرمودید , خب , در بقیه بناهای تاریخی و امروزی هم غیر این بکار نرفته , همه از خاک و سنگ و چوب هستند , مگه غیر از اینه که یک پیاله گلی تاریخی برای خودش کلی ارزش داره و در موزه ها ازش نگهداری میکنند , اون هم با کلی دوربین های مداربسته تحت نظرش دارند , که آسیبی بهش نرسه , چه چیزی این پیاله را با پیاله ای که من و شما با دستهامون بسازیم متمایز میکنه , اون هم گل هستش این هم گل هستش , پس فرقشون در چیه , همون تاریخی که روی یک پیاله گذشت بهش اعتبار و ارزش می بخشه , حالا پیاله ای که ما می سازیم باید یک تاریخ رو تجربه کنه تا همین ارزش و اعتبار را پیدا کنه .

توی روزنوشت جناب آقای مهندس فیلا عزیز با تیتر « فوقش دو ساعت » دیدم درختی که هزار سال سرجای خودش بود ظرف مدت دو ساعت دیگه سرجاش نبود , با این دید هم میشه به این موضوع نگاه کرد : " درخت بود دیگه یه تیکه چوب بود " , با کاشتن یه درخت دیگه در یه جای دیگه میشه جای خالی این درخت رو از لحاظ ایجاد سایه و تولید اکسیژن برای محیط و پاکیزگی محیط جبران کرد , اصلا جای یه درخت چند تا درخت می کاریم و بیشتر جای خالی شو پر می کنیم ,

مهندس جان, اگر بخواهیم اینطوری فکر کنیم که دیگه چیزی برای ما از گذشته باقی نمی مونه , یکی از علاقه مندی های ما انسانها و خصوصا ما ایرانی ها , زمانی که به جایی سفر میکنیم , علاوه بر دیدن از مناطق و مناظر طبیعی اون منطقه , خیلی راغب هستیم که از آثار تاریخی اون محل هم دیداری داشته باشیم , و اگر از اهالی اون محل آدرسی برای دیدن جاهای دیدنی بخواهیم , بطور حتم آثار تاریخی محل را نیز به عنوان جاذبه های گردشگری به ما معرفی خواهند کرد.

به امید روزی که همواره در خصوص مرمت و حفظ و نگهداری از آثار تاریخی خبرهای خوشحال کننده بشنویم .

با تشکر از شما , موفق باشید
بهنام مکسایی 00:29 یکشنبه 25 دی 1390
0
 بهنام مکسایی
سلام خانوم ذاکری اولش خندم گرفت ولی بعدش دیدم حق با همون بنده خدا بوده.به قول خانوم هوشمندراد هویت خودمونه خرابش میکنیم.وبه قول اون بنده خدا اگه دیدم لازم شد میسازیمش)ممنون 
معصومه السادات میرافضلی 15:34 یکشنبه 25 دی 1390
0
 معصومه السادات  میرافضلی
متاسفم
:-(
بهزاد اکابری 15:45 یکشنبه 25 دی 1390
1
 بهزاد اکابری
مهندس ابراهیمی عزیز به شدت با قضاوتی که در مورد بنده کردید مخالفم.
متاسفانه شما از نحوه گفتار من سوء برداشت کردین. من به شدت مخالف تخریب آثار تاریخی،‌ محیط زیست و هرآنچه که به هویت ایرانی ما برمیگرده هستم. من از شدت عصبانیت تمام حرفهام رو با کنایه زدم، در درجه اول از تمام کسانی که فکر کردند من با این تخریب موافق هستم بخاطر کوتاهی در رساندن منظورم پوزش میخوام. و شما مهندس ابراهیمی جان مطلب من رو یکبار دیگه با لحن کنایه بخونید اونوقت شدت ناراحتی من را متوجه خواهید شد. شما شاید اگر دیگر نظرات من را در مورد سایر روزنوشتها بخونید
دیگر در مورد من اینگونه ناصواب قضاوت نکنید.
و نکته آخر اینکه باز هم تاکید میکنم جناب مهندس عزیز روی طرز تفکر دیگران به این راحتی قضاوت کردن و بر اساس یک قضاوت نا صواب اینهمه قلم زدن واقعاً کار درستی نیست.
شاید شما اگر به یکی از مطالبی که من گاهگداری به اشتراک میگداشتم اینگونه نا صواب قضاوت میکردید ناراحت نمیشدم ولی شما با این مطلبتون هنوز طرز فکر من را درست نشناخته اید و مطمئنم مطلب من را درست هم نخوانده اید، در مورد باورها و طرز فکر من دارید قضاوت میکنید. مهندس جان به شدت از شما گله مندم و علیرغم میل باطنی حرفهای شما را توهین به خود قلمداد کردم.